Прогнозите за ваксина срещу COVID-19 до края на годината или до

...
Прогнозите за ваксина срещу COVID-19 до края на годината или до
Коментари Харесай

Ваксина срещу COVID-19 ще има на пазара следващата есен, прогнозират от БАН

Прогнозите за ваксина против COVID-19 до края на годината или до пролетта са нереалистични. Това съобщи в ефира на доцент Андрей Чорбанов от департамента „ Имунология “ в Института по микробиология към Българска академия на науките. 

„ До края на годината ще има ваксина в някоя лаборатория, това е несъмнено, само че тя няма да бъде на пазара, като се изключи страните, които са отвън строгите регулации. Нормалната процедура за тестване на ваксина е задоволително дълга, с цел да бъде до идната есен потвърдено безвредна “, разгласи имунологът. 

Не се чака цената на PCR-теста да поевтинее у нас. От началото на пандемията хората, които непринудено се изследват за своя сметка заплащат към 100 лева. В другите страни в Европа цената на тестванията е друга, само че рядко е пониска от тази у нас. В Турция единствена е под 60 лева

„ Турция има лично произвеждане на консумативи и са отвън регулацията в Европейски Съюз. Ние боравим с консумативи, които са импорт “, разяснява доктор Благовеста Пенчева, медицински шеф на частна лаборатория. 

„ Проблемът е в това, че у нас страната или касата не поема във всички случаи проучването. Лабораториите са частни сдружения и могат да дефинират каквито желаят цени. Трябва обаче това да се договаря сред тях и страната или касата “, счита доцент Чобанов. 

 

.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР